نفخ یا دل درد همراه با باد شکم چیست
سرخط مقاله

نفخ چیست؟

نفخ معده به انگلیسی “stomach bloating” یا گاهی بطور ساده‌تر “bloating” گفته می‌شود. این اصطلاح به حالتی اشاره دارد که فرد احساس دل درد، سنگینی، پری یا تورم در معده دارد که معمولاً به دلیل تجمع گاز یا مشکلات گوارشی میباشد.

نفخ در حالتی دیگر بعنوان گاز معده نیز شناخته شده و به تجمع گازی بنام flatus (فلاتوس) در دستگاه گوارش اشاره کرده که می‌تواند منجر به ناراحتی شکمی گردد. اگرچه نفخ و باد معده، فرآیند طبیعی بدن است اما رژیم غذایی یا بیماری گوارشی آنرا بدتر می‌کند.

برای اشاره به “باد شکم” در انگلیسی، معمولاً از “flatulence” یا “passing gas” استفاده می‌شود. اگر بخواهیم غیررسمی‌تر بگوییم، می‌توان از “fart” استفاده کرد که کلمه مودبانه‌ای نیست.

نفخ بیش ‌از حد اغلب باعث ناراحتی و استرس شدیدی میگردد. این مشکل معمولاً به دلیل خوردن برخی غذاهای خاص رخ می‌دهد، اما ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری جدی‌تر هم باشد. بیشتر افراد در کل طول زندگی از نوزادی تا بزرگسالی نفخ را تجربه می‌کنند.

در بیشتر موارد، تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی می‌تواند به کنترل باد اضافی شکم که سبب نفخ میشود؛ کمک کند.

علت‌های ایجاد نفخ

نفخ به دلیل فرآیندهای طبیعی بدن یا ناشی از شرایطی که بر دستگاه گوارش تأثیر می‌گذارند، ایجاد گردد.

  • علل خارجی نفخ

مواردی هستند که از محیط اطرافمان وارد بدن می‌شوند. وقتی غذا می‌خوریم، مایعی می‌نوشیم یا بزاق می‌بلعیم، مقدار کمی هوا را نیز فرو میدهیم که در روده تجمع پیدا می‌کند.

  • علل داخلی نفخ

مربوط به درون روده است. گاز ممکن است به‌عنوان یک محصول جانبی از هضم ناقص برخی غذاها ایجاد شود.

عوارض نفخ

درد و ناراحتی مداوم، خجالت اجتماعی، افسردگی، انزوا و استرس از عوارض اصلی نفخ هستند. بااین‌حال، در صورت بروز علائم زیر بهتر است سریعتر به پزشک مراجعه کنید:

  • تجمع بیش‌ از حد باد معده
  • نفخ مکرر
  • شدت یافتن علائم نفخ
  • احساس سنگینی معده
  • احساس دل پیچه مزمن بعد از غذا
  • هضم طولانی غذا در معده
  • بوی بد مداوم
  • درد شدید یا گرفتگی شکم
  • وجود حس نفخ یا گره در شکم

چرا برخی غذاها باعث تشدید نفخ شکم و باد معده می‌شوند؟

برخی غذاها حاوی قندها، نشاسته‌ها و فیبرهایی هستند که بدن نمی‌تواند کاملاً هضم کند. وقتی این مواد به روده بزرگ می‌رسند، باکتری‌ها شروع به تجزیه آنها کرده و گاز تولید می‌کنند.

نمونه‌هایی از غذاهایی که ممکن است نفخ را تشدید کنند:

  • سبزیجاتی مانند کلم، پیاز، بروکلی
  • غلات مانند گندم یا جو
  • حبوبات از جمله لوبیا، نخود، باقلا و عدس
  • محصولات لبنی
  • مخمر موجود در نان

دلایل زیر توضیح می‌دهد که چرا برخی خوراکیها بیشتر از بقیه باعث نفخ می‌شوند:

• کربوهیدرات‌های پیچیده: کربوهیدرات‌های پیچیده موجود در لوبیا برای انسان سخت هضم می‌شوند. هنگامی که این کربوهیدرات‌ها به روده پایینی می‌رسند، باکتری‌ها روی آنها تغذیه کرده و گاز تولید می‌کنند.
• عدم تحمل لاکتوز: زمانی که افراد غذاهای حاوی لاکتوز، مانند شیر مصرف می‌کنند و آنزیم‌های لازم برای هضم آنرا ندارند، باکتری‌ها از لاکتوز تغذیه کرده و گاز زیادی تولید می‌کنند.
• پروتئین گلوتن در افراد با بیماری سلیاک (Celiac disease) هنگام مصرف جو، گندم و چاودار دچار نفخ شدید می‌شوند.
• شیرین‌کننده‌های مصنوعی: سوربیتول و مانیتول که در آب‌نبات‌ها، آدامس‌ها و غذاهای بدون قند رایج هستند، می‌توانند در برخی افراد باعث اسهال، نفخ یا هر دو شوند.
• مکمل‌های فیبری: گاهی افزودن سریع، پرشدت و طولانی مدت مکمل‌ها به رژیم غذایی می‌تواند باعث نفخ شود.
• نوشیدنی‌های گازدار: نوشیدنی‌های گازدار ممکن است باعث تجمع گاز در دستگاه گوارش شوند.
• نوشیدنی الکلی: مصرف مداوم مشروبات و آبجو سبب عارضه مزمن نفخ می‌گردند.
• خوردن آب زیاد حین یا بعد غذا: هنگام مصرف مواد خوراکی سنگین، پرچرب یا خمیری حاوی سبزیجات و گوشت از نوشیدن آب زیاد خودداری نمایید زیرا فرایند هضم طولانیتر شده و احتمال بروز نفخ تشدید میشود.

هرکسی که نگران رژیم غذایی خود و ارتباط آن با نفخ است، باید با یک پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کند.

چه شرایطی ممکن است نفخ را تشدید کنند؟

برخی بیماری‌ها می‌توانند باعث نفخ شده یا آنرا تشدید کنند:

  • بیماری‌های مزمن: بیماری‌هایی مانند کرون (Crohn’s disease)، کولیت اولسراتیو (ulcerative colitis)، دیورتیکولیت (diverticulitis) یا رشد بیش‌ازحد باکتری‌های روده کوچک (SIBO) می‌توانند موجب نفخ معده گردند.
  • ریفلاکس معده: بازگشت غذای درون معده به مری نفخ و دریافت هوا را افزایش میدهد.
  • کندی فرآیند گوارش: بیماریهایی مثل گاستروپازی که عبور غذا از معده را طولانی میکنند.
  • برخی انواع سرطان نیز ممکن است باعث انسداد در روده و نفخ شوند.
  • عفونت‌های گوارشی: عفونت‌های ویروسی، باکتریایی یا انگلی دستگاه گوارش یا مسمومیت غذایی، می‌توانند باعث تجمع گاز شوند؛ نمونه‌هایی از این عفونت‌ها شامل عفونت اشریشیاکلی Escherichia coli (E. coli)، آمیبیازیس (amebiasis) و ژیاردیازیس (giardiasis) هستند.
  • یبوست: وجود مدفوع خشک در روده می‌تواند دفع گاز اضافی را دشوارتر کرده و موجب ناراحتی شود.
  • اسهال شدید: حجم زیاد مدفوع و تر بودن باعث ایجاد باد شدید روده‌ای میگردد.
  • آنتی‌بیوتیک‌ها: این داروها می‌توانند فلور طبیعی روده را مختل کرده و موجب نفخ شوند.
  • ملین‌ها: استفاده منظم و بیش‌ازحد از ملین‌ها خطر نفخ را افزایش می‌دهد.
  • سایر علل: شامل بارداری، فتق (hernia)، پانکراتیت (pancreatitis)، بیماری هیرشپرونگ (Hirschsprung disease)، سندرم پیش از قاعدگی (premenstrual syndrome) و اندومتریوز (endometriosis) است.

تشخیص نفخ

پزشک متخصص گوارش می‌تواند علت اصلی نفخ را تشخیص داده و راه‌هایی برای کاهش علائم پیشنهاد کند:

درمانگر درباره سابقه پزشکی و عادات غذایی بیمار پرسش نموده و با انجام معاینه فیزیکی بررسی مینماید آیا در ناحیه شکم تورم وجود دارد یا نه. همچنین با ضربه زدن به شکم و شنیدن صدای توخالی، میتوان وجود باد شکم را تشخیص دهد. نهایتا روش اصلاحی تغذیه و نحوه غذا خوردن صحیح را آموزش میدهد. ورزش و حرکات بدنی نیز باید انجام گردد.

لیست کردن علائم، غذاهایی که خورده‌اید و سایر موارد مهم در یک دفترچه پیش از مراجعه به پزشک می‌تواند مفید باشد تا هنگام مشورت با پزشک، چیزی یادتان نرود.

خوراکیهای مفید درمان نفخ

روش‌های درمان‌ خانگی نفخ

نفخ معمولاً مشکل جدی نیست. در بیشتر موارد، تغییر سبک زندگی واصلاح رژیم غذایی کافی است.

رژیم غذایی و گوارش:

با اجتناب از غذاهایی که باعث نفخ می‌شوند، می‌توان از آن پیشگیری کرد. غذاهایی که کربوهیدرات آنها راحت‌تر هضم می‌شود عبارتند از:

  • انگور
  • کاهو
  • گوجه‌فرنگی
  • برنج
  • تخم‌مرغ

کارهای مهم و ضروری برای کاهش نفخ معده:

  • وعده‌های کوچک‌تر میل کنید: خوردن چهار تا شش وعده کوچک غذایی در روز بجای سه وعده بزرگ، علائم را بهبود می‌دهد.
  • آهسته غذا بخورید: هضم از دهان شروع می‌شود؛ بنابراین غذا باید کاملاً جویده شود.
  • تنفس صحیح: همواره از بینی نفس بکشید؛ یعنی با دهان باز نفس نکشید (مخصوصا هنگام خواب پس از غذا خوردن)
  • از جویدن آدامس و نوشیدنی‌های گازدار پرهیز کنید.
  • سیگار نکشید.
  • ورزش کنید؛ مثلا هر روز پیاده‌روی کنید.
  • از محصولات لبنی کم‌لاکتوز استفاده نمایید.
  • لوبیای کمتری مصرف کنید.
  • از پروبیوتیک‌ها استفاده نمایید: تحقیقات اولیه نشان می‌دهند پروبیوتیک‌ها نفخ را کاهش میدهند.
  • بلافاصله پس از غذا خوردن، دراز نکشید.

درمان قطعی نفخ معده با مصرف شربت و قرص گیاهی

تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی اغلب می‌تواند بیماری نفخ را کاهش دهد. درمان بیماری‌های زمینه‌ای بدن نیز کمک‌کننده است. اگر این اقدامات کافی نباشند، داروهای بدون نسخه یا تجویزی در حالت محلول و قرص می‌توانند بسیار مفید باشند. شربت‌ و قرصهای حاوی عصاره طبیعی گیاهان ضدنفخ مثل نعنا، زیره، شوید، ریزوم زنجبیل و زردچوبه در درمان نفخ موثر هستند. 

شربت دل درد و نفخ

خرید شربت نفخ

محلول Gripe Water حاوی اسانس طبیعی دانه شوید، زیره و روغن نعنا (اسپیرمنت) فاقد شیرین‌کننده مصنوعی و بی‌کربنات سدیم (جوش شیرین) برای نوزاد، کودک و بزرگسال

cynarchol - قرص کبد و درمان نفخ

خرید قرص نفخ

قرص سینارکول حاوی عصاره موثره گیاه کنگرفرنگی (آرتیشو) و پودر زردچوبه برای بهبود سوءهاضمه، کاهش نفخ، محافظت کبد، کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید

Gastrodin

خرید قرص زخم معده

قرص گاسترودین با مواد موثره ریشه شیرین‌بیان، گل همیشه بهار و ختمی بمنظور تنظیم اسید معده، پیشگیری و درمان زخم معده و اثنی عشر، رفلاکس، سوزش دل و ضد التهاب معده

(FAQ) سؤالات رایج درباره نفخ

  • علل اصلی نفخ چیست؟

دو علت اصلی نفخ بلعیدن هوا و فعالیت باکتری‌های روده بزرگ است.

  • رابطه گاز معده و نفخ چیست؟

گاز معده (باد شکم یا Gas in the Digestive Tract یا flatulence یا (passing gas و عارضه نفخ معده (Stomach Bloating) به کل عارضه تجمع هوا در دستگاه گوارش و خروج این گاز از طریق مقعد گفته می‌شود.

  • آیا نوزادان و کودکان هم دچار نفخ میشوند؟

متاسفانه بله؛ نوزادان از بدو تولد، بطور طبیعی با نفخ درگیر میشوند و معمولا مشکل خاصی ایجاد نخواهد شد ولی در حالت ترکیب با بیماری کولیت معده یا ماندگاری طولانی مدت نفخ باید از قطره یا شربتهای گیاهی و مراجعه به پزشک، نفخ نوزاد را سریعا برطرف نمود (دل‌درد نوزادان).

  • چگونه نفخ در سالمندان کاهش می‌یابد؟

مشورت با پزشک و مصرف داروهای ترجیحا گیاهی، خوردن وعده‌های غذایی کوچک‌تر، آرام غذا خوردن، ورزش منظم، نوشیدن چای نعناع، چای سبز و اجتناب از غذاهای سخت‌ هضم می‌توان نفخ افراد مسن را کاهش داد.

جمع‌بندی نهایی درباره نفخ شکم

نفخ یک فرآیند طبیعی بدن است و معمولاً روزانه 8 تا 14 بار اتفاق می‌افتد. غذاهای حاوی قند، فیبر و نشاسته زیاد ممکن است گازهای گوارشی را افزایش دهند. تغییرات سبک زندگی، اصلاح رژیم غذایی و مصرف داروهای پایه گیاهی می‌تواند به کاهش نفخ کمک کند.

12 کامنت

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.