درمان اگزما و دلایلل آن
اگزما یکی از بیماریها و آسیبهای شایع پوستی در جهان میباشد، که انواع مختلفی دارد. این بیماری به طور معمول باعث خارش، التهاب، قرمزی و پوسته پوسته شدن ناحیه آسیب دیده، در هر سنی میشود.
اگزما چیست؟
اگزما که گاهی به عنوان “درماتیت آتوپیک” نیز شناخته میشود، یک بیماری پوستی غیرمسری و التهابی است که با خارش شدید، قرمزی، ترشح و پوستهریزی مشخص میشود. اگزما به مرور زمان میآید و میرود و همین امر باعث ایجاد پوستی بسیار خشک و حساس در فرد مبتلا میشود که میتواند با قرار گرفتن در معرض مواد حساسیتزا، مانند موی حیوانات خانگی، حتی بدتر هم شود. اگزما معمولاً قبل از 5 سالگی ظاهر میشود، اما نوجوانان و بزرگسالان نیز میتوانند به این عارضه مبتلا شوند. متاسفانه هیچ علاج قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما مدیریت و درمان اگزما امکان پذیر است و در حال حاضر، در بسیاری از کشورها درمان اگزما در حال توسعه میباشد. در این مطلب هر آنچه که لازم است دربارهی علایم، انواع و راههای درمان اگزما بدانید را خدمت شما بیان خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
اگزما (Eczema)
این نوع حساسیت پوستی در انگلیسی درماتیت (Dermatitis) پوستی نیز نامیده میشود، که یک بیماری التهابی، همراه با خارش و سوزش پوست و گاهی ضایعات پوستی سفت هم می باشد.
برای درمان التهاب پوستی می توانید از پماد کالاندولا دینه استفاده کنید
اگزما در چه دورانی از زندگی رخ می دهد؟
اگزما، در همه دوران زندگی میتواند رخ دهد، اما به طور معمول در دوران کودکی در سال اول زندگی رخ میدهد. درماتیت معمولا در کودکان تا دوران نوجوانی بهبود پیدا میکند اما اگر بیماری شدید باشد، ممکن است تا بزرگسالی ادامه پیدا کند.
انواع اگزما
-
درماتیت آتوپیک
از رایج ترین اشکال اگزما، درماتیت آتوپیک میباشد. شروع این بیماری در دوران کودکی آغاز شده و با افزایش سن خفیف میشود، این بیماری ممکن است در بزرگسالی از بین برود. دکتر بیماریهای پوست این بیماری را تریاد آتوپیک به معنای سه گانه معرفی میکند، زیرا افراد مبتلا اغلب سه بیماری را تجربه میکنند، دو بیماری دیگر تب یونجه و آسم هستند. بیشتر افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک، به دو بیماری دیگر نیز مبتلا میباشند.
-
درماتیت تماسی
اگر پوست شما هنگام تماس با یک سری از مواد، قرمز و تحریک میشود، شما مبتلا به درماتیت تماسی هستید. درماتیت تماسی شامل دو نوع میباشد که یک نوع آن درماتیت تماسی آلرژیک میباشد، این نوع درماتیت در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن، به مواد تحریککننده سطحی از جمله فلزات اتفاق میافتد. ولی نوع دیگر که درماتیت تماسی تحریک کننده است در اثر تحریک پوست به وسیله یک ماده شیمیایی ایجاد میشود.
علائم درماتیت آتوپیک
- این اگزما اغلب در چینهای آرنج یا زانو ایجاد میشوند.
- پوست در مناطقی که جوش ظاهر میشود، ممکن است روشنتر یا تیرهتر شده یا ضخیمتر شود.
- اگر آنها را خراش دهید، ممکن است برجستگیهای کوچکی ظاهر شده و از آنها مایع نشت کند.
- در نوزادان اغلب این بثورات بر روی پوست سر و گونهها ایجاد میشوند.
- اگر پوستتان را بخراشید، ممکن است عفونی شود.
دلایل درماتیت آتوپیک
درماتیت آتوپیک زمانی اتفاق میافتد که سد طبیعی پوست در برابر عناصر خارجی ضعیف شود، یعنی پوست بدن کمتر قادر به محافظت از شما در برابر محرکها و آلرژنها باشد. درماتیت آتوپیک، احتمالاً توسط ترکیبی از عوامل زیر ایجاد میشود:
- ژنتیک
- پوست خشک
- مشکل در سیستم ایمنی
- محرکهای
درماتیت تماسی
اگر پوست قرمز و تحریک شدهای دارید که ناشی از واکنش به موادی است که لمس میکنید، ممکن است به درماتیت تماسی مبتلا شده باشید. این بیماری در دو نوع است: درماتیت تماسی آلرژیک، که یک واکنش سیستم ایمنی به محرکهایی مانند لاتکس یا برخی فلزات است. نوع دوم درماتیت تماسی تحریککننده است، که زمانی شروع میشود که یک ماده شیمیایی یا هر ماده دیگری پوست شما را تحریک کند.
علائم درماتیت تماسی
در درماتیت تماسی:
- پوست شما خارش میکند، قرمز میشود، میسوزد و ممکن است کهیر بزند.
- تاولهای پر از مایع بر روی پوست در مناطق مختلف بدن تشکیل میشوند که ممکن است ترشح کرده و پوسته پوسته شوند.
- با گذشت زمان، پوست ممکن است ضخیم شده و پوسته پوسته شود.
دلایل درماتیت تماسی
درماتیت تماسی زمانی اتفاق میافتد که شما مادهای را لمس میکنید که پوست شما را تحریک میکند یا باعث واکنش آلرژیک میشود. شایعترین علل عبارتند از:
- مواد شوینده
- سفید کننده
- جواهرات
- لاتکس
- نیکل
- رنگ
- پیچک سمی و سایر گیاهان سمی
- برخی محصولات آرایشی
- صابونها و عطرها
- حلالها
- دود تنباکو
اگزمای دیشیدروتیک
اگزمای Dyshidrotic که معمولا در زنان نسبت به مردان بیشتر اتفاق می افتد، به صورت تاولهای کوچکی در ناحیه دستها و پاها ظاهر میشود.
اگزمای دست
این نوع از بیماری، فقط در نواحی دست ظاهر میشود، که به اگزمای دست معروف است. شاغل بودن در محلی که استفاده از مواد شیمیایی تحریک کننده پوست بسیار زیاد است مانند: نظافت کاری یا آرایشگری، ممکن است باعث ایجاد این نوع درماتیت شود.
نورودرماتیت
این نوع درماتیت، رفتاری مشابه با درماتیت آتوپیک را از خود نشان می دهد و می تواند لکه ها ضخیم و پوسته پوسته شده را روی نواحی درگیر شده ایجاد نماید.
درماتیت سکهای
درماتیت سکهای، همین طور که از اسمش پیداست، میتواند لکه و زخمهای سکهای را بر روی پوست شما ایجاد کند. این نوع حساسیت پوستی با خارش زیادی همراه است و تفاوت زیادی با سایر درماتیتها دارد.
درماتیت استازیس
درماتیت استازیس که با خارش، درد، قرمزی و تورم همراه است، در اثر نشت مایعات از رگهای ضعیف شده خونی به داخل پوست اتفاق میافتد.
حساسیت پوستی
حساسیت پوستی که به آلرژی پوستی نیز معروف است، این درماتیت در نتیجه تماس پوست با ماده حساسیت زا ایجاد می شود. بثورات جلدی قرمز و خارش داری که همراه با تاول و برجستگی های کوچکی است در روی پوست ظاهر می شود. بثورات پوستی ایجاد شده در نتیجه، پاسخ سیستم ایمنی بدن به ماده حساسیت زا، ظاهر می شوند.
اگزما واگیردار است؟
اگزما از بیماری های واگیردار نیست، یعنی از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود. ولی پوست مبتلا به اگزما، در برابر بیماریهای عفونی مانند: زگیل و تبخال، بسیار آسیب پذیر است. این بیماری نوعی درماتیت است و در افرادی که آلرژیهای از جمله: تب یونجه و آسم دارند امکان مبتلا شدن به اگزما بیشتر است.
دلایل ابتلا به اگزما
- آلرژی میتواند باعث ایجاد این بیماری شود.
- حساسیت به موادی از جمله: گرده گل، مواد غذایی، حیوانات خانگی و غیره نیز باعث بیماری اگزما میشوند.
- تماس فیزیکی با مواد شیمیایی، رنگها و پارچههایی که ممکن است فرد به آنها حساسیت داشته باشد نیز در ایجاد این بیماری دخیل هستند. بثورات جلدی که در نتیجه این بیماری ایجاد میشوند، درماتیت نام دارند.
دلایل ابتلا به اگزما
- عوامل ژنتیکی و ارثی میتوانند در ایجاد بیماری اگزما نقش داشته باشند.
- اختلال در عملکرد سیستم ایمنی باعث ایجاد بثورات پوستی به عنوان پاسخ التهابی ناخواسته میشود.
- خشکی پوست در اثر عوامل شیمیایی یا محیطی، حساسیت پوستی را افزایش میدهد.
برخی از مواد یا شرایط به نام عوامل محرک میتوانند باعث تشدید اگزما شوند:
محرکهایی وجود دارد که باعث تشدید اگزما میشوند، از جمله این مواد: شویندههای شیمیایی، گرما، تعریق زیاد، استرس و اضطراب، خشکی پوست، عفونت پوستی، صابونها، کپکها، گرد و غبار و همچنین گرده گلها میباشند.
مراجعه به دکتر اگزما باعث میشود که به راحتی دلیل ایجاد اگزما مشخص شود و عواملی که باعث حساسیت پوستی در فرد میشوند، شناسایی شوند.
علائم و نشانههای اگزما
درماتیت پوستی معمولا از پوست صورت شروع میشود و سپس به دست و پا منتقل میشود. افراد نوجوان بثوراتی را در آرنج و زانوی خود مشاهده میکنند ولی در بزرگسالان دست و پاها بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند.
علائم عمومی اگزما
- خارش در پوست که برای افراد بسیار اذیتکننده میباشد و باعث ایجاد زخم و عفونتهای پوستی میشود.
- دانه دانه شدن پوست که ناشی از تاولهای وزیکولی ایجاد شده است.
- قرمزی که بر اثر رگهای خونی پوست و جریان اضافی خون در پوست ایجاد میشود.
- پوسته پوسته شدن پوست حاوی بثورات
- ضخیم و خشن شدن قسمتهایی از پوست
درمان اگزما
هدف تمام درمانهای مورد استفاده برای این بیماری، کنترل یا از بین بردن خارش پوست میباشد که در صورت عدم درمان، عفونتهای پوستی ایجاد میکند. اگر اگزما حالت خفیفی داشته باشد، برای کنترل آن باید از عوامل تحریککننده پوست اجتناب شود، از مرطوبکننده و نرمکنندههای پوستی استفاده شود، در اسرع وقت با دیدن خارشهای پوستی به پزشک متخصص پوست، مراجعه نمایید.
داروهای اگزما
توجه داشته باشید، تمام داروهایی که برای درمان این بیماری استفاده میشود باید توسط متخصص پوست تجویز شوند، زیرا فقط متخصص پوست و مو می تواند نوع اگزما و درمان مرتبط با آن را تشخیص دهد.
- استفاده از پماد و کرمهای کورتیکواستروئیدی در کاهش خارش و قرمزی بیماری موثر است. این پماد باید به صورت یک لایه نازک بر روی پوست قرار داده شود، به دلیل اینکه در مقدار زیاد لایه پوست را نازک میکند. بهترین زمان مصرف این پماد بعد از استحمام میباشد زیرا در این زمان، پماد به راحتی جذب پوست میشود. این دارو به صورت خوراکی نیز میتواند تجویز شود.
- در مواقعی که متخصص پوست، داروی کورتون را برای درمان بیماری توصیه نمیکند، از پماد Pimecrolimus (Elidel) برای قسمتهای آسیب دیده پوست صورت، سر و اطراف چشم استفاده میشود.
- استفاده از داروی آنتی هیستامین در بهبود خارش پوست موثر است و خواب آلودگی ناشی از آن برای غلبه بر تحریک پوستی و بیخوابی بسیار مفید میباشد.
- پوست آسیبدیده و ترکخورده به راحتی به وسیله، باکتری و قارچها آلوده میشود، باکتری استافیلوکوکوس اورئوس لکههای چرکی و پوستههای زرد را روی پوست ایجاد میکند که باعث عفونت باکتریایی میشوند. استفاده از داروهای آنتی بیوتیکی به درمان این عفونت کمک میکند.
- داروهای آنتی بیوتیکی در شکلهای مختلف مانند: پماد، شربت، کپسول و قرص خوراکی قابل استفاده می باشند. داروهای ضدقارچی در درمان عفونتهای قارچی موثر هستند.
- در درمان اگزماهای شدید از اشعه درمانی با استفاده از اشعه ماورا بنفش، استفاده میشود. در این روش فرد مبتلا به مدت چند دقیقه و دو تا سه بار در طول هفته در معرض اشعه UVA / UVB قرار میگیرد، این دوره درمانی ممکن است تا چند ماه ادامه داشته باشد.
- رژیم درمانی نیز از درمانهای پیشنهادی برای درمان اگزما در کودکان است، ولی این درمان برای همه کودکان نمیتواند موثر باشد.
-
پماد کالاندولا دینه
پماد کالاندولا دینه کاملاً گیاهی، فاقد کورتن، مناسب برای درمان التهاب پوست، درمان خارش پوست، درمان سوختگی های درجه 1، مناسب برای جای نیش حشرات، درمان آفتاب سوختگی، عرق سوز و …
- درمان التهاب پوستی
- درمان سوختگی پوست با اجسام داغ و یا بخار آب
- پیشگیری و درمان آفتاب سوختگی
- درمان آفتاب سوختگی در خانه
- درمان گزیدگی نیش حشرات
- درمان جوش پوست
- درمان اگزما پوست
- درمان خشکی پوست
- درمان ترک پوست
- درمان عرق سوز شدن
- درمان ادرار سوختگی اطفال
- بازسازی و ترمیم پوست
- درمان زخم بستر
- درماتیت ناشی از پرتودرمانی
- پماد حساسیت پوستی
- پماد ضد خارش
بهترین آنتی بیوتیک برای درمان اگزما کدام است؟
دکتر درماتوپاتولوژی با توجه به نوع درماتیت پوست، برای شما دارو تجویز میکند، اگر درماتیت منطقه وسیعی از بدن شما را درگیر کند باید از آنتی بیوتیک خوراکی استفاده نمایید. که معمولا فلوسلوکساسین به مدت یک هفته تجویز میشود. در صورت حساسیت به پنی سیلین، ممکن است کلاریترومایسین تجویز شود.
درمان اگزما
علاوه بر داروهایی که متخصص پوست برای درمان درماتیت شما تجویز میکند، برای درمان قطعی اگزما، باید اقدامات زیر انجام شود:
حداقل دو بار در طول روز از مرطوبکننده بدن استفاده نمایید.
کرم و پماد ضد خارش را به ناحیه آسیبدیده پوست مالش دهید.
ناحیه آسیب دیده را خارش ندهید و آن را باد بزنید.
با آب ولرم حمام کنید.
از صابونهای حمام، بدون بو و رنگ استفاده کنید.
بهترین پماد سوختگی
پماد کالاندولا به دلیل گیاهی بودن، 100% طبیعی بودن و فاقد کورتون بود هیچ عوارض پس از مصرفی ندارد. شما می توانید حتی در زمانی که پوستتان آسیبی ندارد از آن برای شفافی پوست و نرمی آن نیز استفاده کنید.