
دیابـت و انواع آن چیستند؟
دیابت چیست؟
دیابت بیماری است که حدود ۴۲۲ میلیون نفر در سراسر جهان را به خود درگیر کرده است. این آماری است که از سوی سازمان بهداشت جهانی اعلام شده است. همچنین براساس اطلاعات این سازمان، سالانه ۱.۵ میلیون نفر به دلیل ابتلا به قند خون بالا یا همان دیابت جان خود را از دست میدهند. آمار ابتلا به این بیماری به طور شگفتانگیزی در حال افزایش است. بهترین راهحل برای پیشگیری از آن، بالا بردن سطح اطلاعات است. مطمئن باشید با خواندن این مطلب، پاسخ بسیاری از سوالات خود را در مورد مرض قند پیدا خواهید کرد.
بیماری دیابت یا قند نوعی بیماری متابولیکی است. در این بیماری بدن فرد مبتلا، قادر به استفاده از کربوهیدرات یا همان قند به عنوان سوخت اصلی در بدن نیست.
این مشکل به دلیل اختلال در ترشح انسولین یا اختلال در پاسخ به انسولین و یا هر دو این مشکل به وجود میآید. بیماری دیابت یک مشکل مزمن است که اگر بهموقع تشخیص داده شود از عوارض ناتوانکننده آن میتوان بهخوبی پیشگیری کرد. متأسفانه نزدیک به ۱۱ درصد از جمعیت بالغ ایران دیابت دارند و باتوجهبه افزایش میزان چاقی در جامعه ما تصور میشود این رقم روند روبهرشدی را در پیش داشته باشد. از طرفی عوارض بیماری دیابت هزینه بسیار سنگینی را برای فرد و جامعه به دنبال دارند.
به طور کلی میتوان مرض قند یا دیابت را به پنج دسته زیر تقسیم کرد:
- دیابت نوع ۱
- دیابت نوع ۲
- دیابت بارداری
- پیش دیابت
- دیابت بیمزه
علائم دیابت
از شایع و رایجترین علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تکرر ادرار
- احساس تشنگی شدید و نوشیدن مایعات زیاد
- گرسنگی شدید
- خستگی زیاد
- اختلالات بینایی مانند تاری دید
- زخمی که به خوبی ترمیم نمیشود.
- خشکی دهان
- کاهش وزن بیدلیل
دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ بیشتر بزرگسالان را گرفتار میکند و بهخاطر ایجاد مقاومت به انسولین یا نداشتن عملکرد انسولین بروز میکند متأسفانه نداشتن تحرک کافی و مصرف بیش از حد غذاهای آماده در زندگی امروزی باعث شده این بیماری بیشتر از گذشته بزرگسالان را گرفتار کند و حتی به سراغ کودکان و نوجوانان هم بیاید.
بیماری دیابت نوع ۲ بیشتر در بزرگسالان با چاقی دور شکم، پرفشاری خون و چربی خون بالا دیده میشود. عمدتاً روند بروز این بیماری به صورت تدریجی اتفاق میافتد و اگر بیمار آزمایشهای سالانه را انجام دهد متوجه تغییر در قند خون ناشتا میشود و بیماری زودتر تشخیص داده میشود. تشخیص بهموقع بیماری دیابت در پیشگیری از عوارض این بیماری مهم است.
متأسفانه بسیاری از مبتلایان دیابت نوع دو از بیماری خود مطلع نیستند و تشخیص دیابت به زمانی موکول میشود که یا عوارض این بیماری تظاهر پیدا میکند یا به دلیل دیگری به پزشک مراجعه میکنند و آزمایش خون میدهند.
دیابت بارداری
دیابت بارداری معمولا در ماههای آخر بارداری اتفاق میافتد. بروز آن بیشتر با تغییرات هورمونی در ارتباط است. هورمونهایی که توسط جفت تولید میشود به طور خاص بر روی انسولین تاثیر گذاشته و عملکرد آن را مختل میکنند.
پیش دیابت
اگر نتیجه آزمایش خون نشان داده است که در مرحله پیش دیابت هستید، باید بگوییم که شانس آوردهاید. چون این حرف به این معناست سطح گلوکز در بدن بالاست اما شما هنوز به مرض قند مبتلا نشدهاید. نکته مهم بعدی این است که اگر فکری به حال سبک زندگی و رژیم غذایی خود نکنید، به این بیماری مبتلا خواهید شد.
دیابت بی مزه
دیابت بیمزه، نوعی بیماری مادرزادی است که به دلیل اختلال در غدد درونریز ایجاد میشود. این بیماری با تشنگی زیاد و تولید بیش از حد ادرار رقیق همراه است و برای آن درمانی وجود ندارد. برای تشخیص آن باید به لیست فوق متخصص غدد مراجعه کنید. این اختلال در اثر فقدان هورمون ادراری (وازوپرسین) یا مسدودسازی عملکرد آن ایجاد میگردد.
علائم دیابت نوع ۱
- گرسنگی بیش از حد
- تشنگی بیش از حد
- تاری دید
- خستگی
- ادرار مکرر
- کاهش وزن چشمگیر در زمان کم
قند خون بالا میتواند زمینه را برای بروز کتواسیدوز یا اغمای دیابتی مهیا کند. این عارضه میتواند با نشانههای زیر همراه باشد. از آن به عنوان یک فوریت اورژانسی یاد میشود.
- تنفس سریع
- خشکی پوست و دهان
- چهره سرخ
- بوی دهان میوهمانند
- تهوع
- استفراغ یا درد معده
با مشاهده این علائم لازم است با پزشک فوق تخصص غدد مشورت داشته باشید.
علائم دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ میتواند به آرامی ایجاد گردد. علائم ممکن است در ابتدا خفیف بوده و به سادگی از آن صرفنظر کرد. علائم اولیه بیماری عبارتند از:
گرسنگی دائم
فقدان انرژی
خستگی
کاهش وزن
تشنگی زیاد
ادرار مکرر
خشکی دهان
خارش پوست
تاری دید
هرچه بیماری پیشرفت کند، علائم آن شدیدتر و خطرناکتر میشود. اگر میزان قند خون شما برای مدت طولانی بالا باشد، احتمال دارد علائم زیر را نیز تجربه کنید:
- عفونت مخمری
- زخمهایی که به آرامی ترمیم میشوند.
- لکههای سیاه روی پوست، بیماری که آکانتوز نیگریکانس (تیرگی پوست) نامیده میشود.
- درد پا
- احساس بیحسی در نوک انگشتان، یا نوروپاتی
برای مطالعه بیشتر:
بهترین پماد سوختگی
گیاه گالگا با نام علمی Galega officinalis ، دارای اثر کاهندگی قند خون بوده و ماده گاله ژین موجود در آن ، الگویی برای ساخت داروی متفورمین بوده است.گیاه گالگا ، سال های متمادی در بسیاری از کشورها، جهت کنترل بیماری دیابت مورد استفاده قرار گرفته است.
درمان دیابت با قرص گیاهی گالگا
داروسازی دينه ايران ، در جهت کنترل دیابت اقدام به تولید قرص گیاهی گالگا نموده است. مصرف این دارو، به صورت جداگانه (در مراحل اولیه افزایش قند خون) و یا به عنوان کمک درمان(همراه با داروهای کاهنده قند خون و انسولین)، امکان پذیر می باشد.
کاهش مصرف کالری روزانه و انجام فعالیت های ورزشی نیز آثار مثبتی بر کاهش قند خون دارد، به طوریکه نه تنها از ابتلا به دیابت نوع دو جلوگیری کرده، بلکه در امر بهبود آن نیز(در صورت ابتلا) موثر می باشد.
جهت کنترل بهتر قند خون، مصرف کافی سبزیجات و مکمل های فیبردار مانند دینه برن (حاوی سبوس گندم)و پی – برن (حاوی سبوس گندم و پوسته اسفرزه) به همراه قرص گیاهی گالگا توصیه می شود
قرص گیــاهی گالگا ( عصـاره گیاه گالگا )
کاهش قند خون
کمک درمان در دیابت